Resistance Festival 2012: Το μέλλον είναι τώρα!

Γεωπονική Σχολή, Ιερά Οδός, Παρασκευή 29, Σάββατο 30 Ιουνίου και Κυριακή 1 Ιουλίου

 

Μέσα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό λαό, αλλά και των λαών της Ευρώπης και του κόσμου, και μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα διεξαχθεί και φέτος η 5η Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων, Resistance Festival 2012. Θα λάβει χώρα στη Γεωπονική σχολή της Αθήνας την Παρασκευή 29, Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1 Ιουλίου.

Στα 5 χρόνια που μετράει μέχρι σήμερα, το Resistance έχει γίνει τόπος συνεύρεσης, δικτύωσης και ανταλλαγής εμπειριών κινημάτων και οργανώσεων από δεκάδες χώρες του κόσμου. Φέτος το φεστιβάλ θα διεξαχθεί μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες για την Ελλάδα και τον λαό της. Η αριστερά, το λαϊκό κίνημα, η κοινωνία βρίσκονται σε μια πορεία μετάβασης που σημαδεύεται από την ανάδειξη ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος αντίστασης και ανατροπής. Παράλληλα η Ελλάδα έχει γίνει σημείο αναφοράς για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους του κόσμου. Οι διεργασίες αυτές, εγχώριες και διεθνής, θα αποτελούν το περιεχόμενο των συναντήσεων τις τρείς μέρες του φεστιβάλ.

 

Από την Ελλάδα στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ συμμετέχουν οι: Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ευτύχης Μπιτσάκης, φιλόσοφος, Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς, Λουκάς Αξελός, εκδότης, Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεωνάς, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, ιστορικός, Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, κοινωνιολόγος, Κωσταντίνος Μίχος, χορογράφος, Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος-κριτικός τέχνης, Έλενα Πατρικίου, ιστορικός-σκηνοθέτις, Γιάννης Φούντας, αναλυτής-προγραμματιστής, Μπάμπης Κουγεμήτρος, φωτογράφος, Χάρης Σμυρνιώτης, πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ, Βασίλης Τσιμπίδης, μέλος Δ.Σ. Συνδικάτου Μεταλλεργατών Πειραιά και Νήσων (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη), Μιχάλης Τζίμας, πρόεδρος Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού.

Επίσης συμμετέχουν εκπρόσωποι των κινήσεων: Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Βοτανικός Κήπος»-Πετρούπολη, Κίνηση Αλληλεγγύης Κατοίκων και Εργαζομένων Φυλής, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Δήμου Φυλής.

Από το εξωτερικό συμμετέχουν εκπρόσωποι των: Occupy Wall Street, ΗΠΑ / Front de Gauche, ΓΑΛΛΙΑ / Die Linke, ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Βloco de Esquerda, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ / Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία, ΑΙΓΥΠΤΟΣ / Κ.Κ. Εργατών, ΤΥΝΗΣΙΑ / Δημοκρατικός Δρόμος, ΜΑΡΟΚΟ / Επαναστατικό Κ.Κ., ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ / Νέο Κ.Κ., ΑΪΤΗ / Ρεπουμπλικανική Αριστερά, ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ / Σοσιαλιστική Πλατφόρμα των Καταπιεσμένων, ΤΟΥΡΚΙΑ / Κίνημα Αφρικανών Εργαζομένων, ΣΕΝΕΓΑΛΗ / Ένωση Νέων Μεταναστών, ΡΕΪΝΙΟΝ / Κόκκινο Κόμμα, ΝΟΡΒΗΓΙΑ / Νεολαία Rebell, ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Νέο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ΓΕΩΡΓΙΑ / Κίνημα M-15, ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

Στους χώρους του φεστιβάλ και τις τρεις μέρες θα φιλοξενηθεί η φωτογραφική έκθεση του Μπάμπη Κουγεμήτρου για το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου με τίτλο: «Επόμενη Στάση: Λαύριο».

Επίσης και τις τρείς μέρες του φεστιβάλ θα λειτουργεί παιδότοπος για τους μικρούς φίλους του Resistance Festival. Την Παρασκευή 29/6, στις 19:00, θα έχει αφήγηση παραμυθιού και θεατρικό παιχνίδι με την Ηλέκτρα Μήτσουρα. Το Σάββατο 30/6, στις 19:00, θα έχει θεατρικό παιχνίδι και στις 20:00 κατασκευές με γυψόγαζες με την Ηλέκτρα Μήτσουρα. Την Κυριακή 1/7, στις 19:30 θα έχει την παράσταση κουκλοθέατρου «Ο Μορμόλης» από την θεατρική ομάδα Ουτοπία (Πληροφορίες για την παράσταση στο http://outopia2.blogspot.gr) και στις 20:30 κατασκευή γαντό(καλτσο)κουκλας με την Ηλέκτρα Μήτσουρα.

Επίσης στους χώρους του φεστιβάλ θα λειτουργεί μπαρ, ταβέρνα, βιβλιοπωλεία και διεθνής κουζίνα.

 

Είσοδος 5 ευρώ, το τριήμερο 10 ευρώ

Πιο αναλυτικές πληροφορίες στο www.resistancefestival.gr

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

Παρασκευή 29/6

Πολιτικές Εκδηλώσεις:

19:30

Occupy: Indignados of the world, unite!

Το Οccupy Wall Str συναντά τις πλατείες της Μεσογείου

 • Eric Ribellarsi – Occupy Wall Street, ΗΠΑ
 • Salem Ben YahiaΚ.Κ. Εργατών Τυνησίας
 • Gerard Gomez del MoralΚίνημα M-15, Καταλονία

19:30

Εργαστήρι «Κίνημα διανομής τροφίμων χωρίς μεσάζοντες»

 • Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
 • Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Βοτανικός Κήπος», Πετρούπολη
 • Κίνηση Αλληλεγγύης Κατοίκων και Εργαζομένων Φυλής
 • Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Δήμου Φυλής

21:00

«Είμαστε όλοι Έλληνες». Η πρόκληση της Ευρώπης των λαών

 • Luís Branco – Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία
 • Heike Hänsel – Κόμμα της Αριστεράς, Γερμανία
 • Danièle Obono – Μέτωπο της Αριστεράς, Γαλλία
 • Βασίλης Χατζηλάμπρου – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Συντονίζει η Βασιλική Κατριβάνου

 

Συναυλίες:

Σκηνή 1, έναρξη 21:30:    Παύλος Παυλίδης & B-Movies

                                       Until A Better Name

Σκηνή 2, έναρξη 22:30:    Κλαρινοκατάσταση με του

                                       Δημήτρη Μπρέντα, Αχιλλέα Χαχάμη, Αυγερινή Γάτση, Βασίλη Τριάντη και Μανούσο Κλαπάκη.

 

Σάββατο 30/6

Πολιτικές Εκδηλώσεις:

19:00

Διεθνής Συνέλευση Κινημάτων

19:30
Σεμινάριο «Παραγωγική ανασυγκρότηση». Για μια Ελλάδα που να παράγει

 • Σμυρνιώτης Χάρης – Πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)
 • Τσιμπίδης Βασίλης – Μέλος Δ.Σ. Συνδικάτου Μεταλλεργατών Πειραιά και Νήσων (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη)
 • Τζίμας Μιχάλης Πρόεδρος Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού

21:00
Η Αριστερά, οι λαϊκές εξεγέρσεις και η εξουσία - Νέοι δρόμοι ανατροπής και χειραφέτησης στον 21ο αιώνα

 • Victoria Molina - JCR Αργεντινή
 • Mohamed El Boukili - Δημοκρατικός Δρόμος, Μαρόκο
 • Mohamed Medhat El Zahed - Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία, Αίγυπτος
 • Δημήτρης Κοδέλας – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Συντονίζει ο Γιάννης Θεωνάς

 

Συναυλίες:

Σκηνή 1, έναρξη 21:30:    Lenacay (ex Ojos de Brujo)

                                      Sancho 003

                                      after show party: DJ Panko

Σκηνή 2, έναρξη 22:30:   Ικαριώτικη Βραδιά με την Περδικιώτικη Κομπανία

 

Κυριακή 1/7

19:30

Παράσταση κουκλοθέατρου «Ο Μορμόλης» από την θεατρική ομάδα Ουτοπία. (Πληροφορίες για την παράσταση στο http://outopia2.blogspot.gr)

 

Κεντρική Πολιτική Εκδήλωση

20:00

Μια χώρα σε μετάβαση: Αγωνιζόμενοι για μια άλλη Ελλάδα

 • Αλέξης Τσίπρας
 • Σοφία Σακοράφα
 • Ευτύχης Μπιτσάκης
 • Ρούντι Ρινάλντι

Συντονίζει ο Λουκάς Αξελός.

Παρεμβαίνουν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Κωσταντίνος Μίχος, Νίκος Ξυδάκης, Έλενα Πατρικίου, Γιάννης Φούντας.

 

Συναυλίες:

Σκηνή 1, έναρξη 21:30:    Σπύρος Γραμμένος

                                       Guests: Πάνος Μουζουράκης - Ζακ Στεφάνου

                                       Rumors

Σκηνή 2, έναρξη 22:30:    Κρητικό γλέντι με τον Ψαρογιώργη και την παρέα του.

Όσοι θέλουν να έρθουν στο Resistance Festival 2012 και είναι άνεργοι θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στο φεστιβάλ πληρώνοντας το συμβολικό ποσό των 2 ευρώ έχοντας μαζί τους την κάρτα ανεργίας τους.

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 5ης Διεθνούς Συνάντησης Κινημάτων Resistance Festival 2012. Πολλές χιλιάδες κόσμου πέρασαν από την Γεωπονική σχολή και πήραν μέρος τόσο στις πολιτικές όσο και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του τριημέρου. Ο προβληματισμός και η συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς αποτέλεσαν μερικά από τα ζητήματα που βασικά απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ. Παράλληλα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες του φεστιβάλ να διασκεδάσουν αλλά και να γνωριστούν με πολλά και διαφορετικά μουσικά και πολιτιστικά ρεύματα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

RESISTANCE-1 sm
Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την πολύ πετυχημένη κεντρική πολιτική του εκδήλωση με θέμα:
«Μια χώρα σε μετάβαση - Αγωνιζόμενοι για μια άλλη Ελλάδα» και στην οποία μίλησαν ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η Σοφία Σακοράφα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας και Ρούντι Ρινάλντι εκ μέρους της ΚΟΕ.

Η συζήτηση, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, ανέδειξε και επιβεβαίωσε το κλίμα πολυδιάστατου και γόνιμου προβληματισμού που επικρατεί στην κοινωνία, μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και τις δυνατότητες που ανοίγονται.

Σε μια στιγμή που όλα αλλάζουν, ο κόσμος της Αριστεράς έδειξε ότι έχει ανάγκη να διερευνήσει με τόλμη τους δρόμους που ανοίγονται και να συσκεφτεί, υπερβαίνοντας την άγονη περιχαράκωση σε στερεότυπα του παρελθόντος. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα όπως το κοινωνικό μπλοκ δυνάμεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έθεσε η Σοφία Σακαράφα, το πάρτε χαρτί και μολύβι για να φτιάξετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα, όπως είπε ο Ευτύχης Μπιτσάκης, το πώς προέκυψε η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ και τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, και βέβαια η μετάβαση που έχει ήδη αρχίσει με πρωταγωνιστή το λαϊκό ριζοσπαστικό ρεύμα αντίστασης και αλλαγής, όπου επικέντρωσε ο Ρούντι Ρινάλντι.

RESISTANCE-2 sm
Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Λουκάς Αξελός, έκαναν παρεμβάσεις και πλούτισαν τον προβληματισμό αναδεικνύοντας ιδιαίτερες πτυχές της πραγματικότητας, ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, οι πανεπιστημιακοί Σία Αναγνωστοπούλου και Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, ο χορογράφος Κωνσταντίνος Μίχος, η ιστορικός-σκηνοθέτις Έλενα Πατρικίου, καθώς και ο αναλυτής-προγραμματιστής Γιάννης Φούντας.

Στο τριήμερο φεστιβάλ συμμετείχαν ακόμα κινήματα από πολλές χώρες, υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή εμπειρίας, και έγιναν σημαντικές συζητήσεις («Παραγωγική ανασυγκρότηση», «Αριστερά, λαϊκές εξεγέρσεις και εξουσία», «Κίνημα διανομής τροφίμων χωρίς μεσάζοντες», «Είμαστε όλοι Έλληνες - η πρόκληση της Ευρώπης των λαών», «Occupy: indignados of the world unite!»).

Κλείνοντας η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους και όλες που βοήθησαν για να έχει επιτυχία το Resistance Festival 2012, όλους τους ομιλητές και τους συντονιστές που πήραν μέρος στις πολιτικές εκδηλώσεις, όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις διεθνείς αντιπροσωπίες που ταξίδεψαν από διαφορετικά μέρη του πλανήτη για να βρεθούν αυτές τις τρεις μέρες στην Αθήνα και βέβαια όλους και όλες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και με την φυσική τους παρουσία βοήθησαν να ενισχυθεί το Resistance Festival 2012.

Ανανεώνουμε το ραντεβού σε ένα χρόνο, για την 6η Διεθνή Συνάντηση Κινημάτων - Resistance Festival 2013.

 

Οι φωτογραφίες από την κεντρική πολιτική εκδήλωση της Κυριακής, είναι του Φώτη Βρότση.

 

Είσοδος

Μονοήμερο εισιτήριο: 5 ευρώ

Τριήμερο εισιτήριο: 10 ευρώ

xerakia

 

Πατήστε εδώ

για να δείτε τα σημεία

προπώλησης εισιτηρίων

icon contact

Joomla Templates - by Joomlage.com